thesixties.blogg.se

60-tal. Det ska vi skriva om.

Mary Quants Mode

Publicerad 2013-04-30 10:13:27 i Ellen,

Quants mod kläder och design riktade sig till ungdomar vilket var nytt, tidigare var man antingen vuxen eller barn och klädde sig därefter. Man skulle ha kul, kunna röra sig, hoppa och till och med springa till bussen i hennes kläder och på sett kom mini kjolen fram som var skapad av Quant. Kjolarna blev bara kortare och kortare och det va så mini kjolen skapades av Quant och det va något nytt inom mode världen hon införde också hotpantsen och man känner igen hennes märke på hennes blom logga.


Mycket färger användes på både kläder och strumpbyxor och var lekfulla men kläderna va samtidigt enkla och raka. Inom smink var det en inovation när hon “uppfann” vatten säker mascara, kvinnor kunde nu simma och gråta och se hur snygga ut som helst.

 

//Ellen

 

http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2096184/Mary-Quant-swing-60s-gave-iconic-bob-cut--hallelujah--invented-waterproof-mascara.html

Mary Quant

Publicerad 2013-04-30 10:10:00 i Ellen,

Mary Quant är en brittisk modeskapare och ikon inom Londons Mods mode. Hon inspirerade unga till att klä sig på ett roligt sett och att mode va en lek.  Hon tillhörde på 50-talet med en grupp bohemer som hängde på jazzklubbar och cafeér och hon träffade också där sin make Alexander Plunket-Green.


Hon öppnade sin första klädaffär kallad Bazaar 1955 som låg under en jazzklubb, och hon började producera kläder under Ginger group märket 1963.


Till Quants nyskapelser tillhörde: minikjolen färgade strumpbyxor och åtsittande tröjor som i princip var 60-talets mode! Hennes kläder va enkla och färgrika! Man skulle kunna röra sig, hoppa, springa  och ha kul i hennes kläder. Minikjolen som är bland det första man tänker på när man tänker på 60-tal är Quants förtjänst och hon döpte den korta kjolen efter sin favorit bil The Mini. Hon började också sälja smink 1966 under märket Mary Quant Cosmetics och börjar sedan också designa textiler.
 
av Ellen
 

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Mary_Quant

http://www.maryquant.co.uk/aboutmary/biography/index.html
 
 

Musik

Publicerad 2013-04-26 14:01:00 i Julia,

60-talspop är namnet på en konstruktion som ofta gäller från slutet av 1950-talet, i början av 1960-talet och slutar i slutet av 1960, då hippievågen tog över. Begreppet inkluderar främst gruppen The Beatles, vilka gav upphov till The British Ivasion.

Under åren1964-1966 började The Beatles toppa hitlistorna tillsammans med andra stora band och artister så som The Rolling Stone och Bob Dylan.




/Julia Helldén

Mode

Publicerad 2013-04-26 13:42:00 i Julia,

Herrmodet förändrades mycket under 60-talet. det svarta, prydliga, kritstrecksrandiga 50-talskostymerna blev färgstarka kläder för unga på 60-talet. I 60-talets modevärld inspirerades många av The Beatles stil. Deras frisyrer som kallades fempunktsfrisyren härmades av många män, även deras kläder inspirerade många till att efterlikna. Männen började även använda åtsittande badbyxor.

Typiskt för kvinnor under 60-talet var minikjolen. Kjolkanten slutade ovanför knäna för förta gången. Höga stövlar i syntet eller läder samt hög klack så skorna. Det var raka kläder, enkla och cymetriska. Så lite form som möjligt egentligen.




/Julia Helldén

Dom kallar oss MODS

Publicerad 2013-04-26 11:28:00 i Maja N,

Stefan Jarl gjorde 1968 dokumentärfilmen Dom kallar oss mods. Den är också regisserad av Jan Lindqvist. Filmen är den första delen i Stefan Jarls så kallade mods-trilogi. De andra delarna är Ett anständigt liv (1979), Det sociala arvet (1993) och den avrundade kortfilmen Epilog (2006).

Den handlar om Kenta Gustafsson och Stoffe Svensson. Två killar med trasslig uppväxt och utan hem i 60-talets Stockholm. Man får följa med i deras vardag, när de två vännerna hänger runt på gator och kvartar i portar och får öl utköpt från systemet av någon vuxen. De skrattar och skämtar med varandra en hel del. Skäms inte alls över att skämta med främlingar heller. Pengar har de inte mycket av, därför lägger de ner mat de vill ha från mataffären i människors korgar, charmar dem, och de får det de vill ha!

Ungdomar på glid.

Det är så de lever. I princip alla ungdomar vet om vilka Kenta och Stoffe är. Det må låta härligt, men killarna har det inte lätt. Att inte ha ett hem, inte gått ut skola, och framför allt, att inte ha en förälder att vända sig till.

Man får följa Kenta och Stoffe, de håller ihop. Men när Stoffe fått tjej glider de isär och blir "mindre och mindre polare" som Stoffe själv uttrycker det

Ett klipp från filmen:


I umgänget börjar fler och fler ta droger. Det eskalerar och drogerna de använder blir tyngre. I Ett anständigt liv får man se vad som hände med dem sedan, och följa dem i vuxen ålder.

Man kallar dom MODS.

Ämnen

Publicerad 2013-04-19 13:51:00 i

Julia: Mode, musik
Maja N: Mode, Kenta och Stoffe
Sara: Mode, Twiggy
Ellen: Mode, Mary Quant
Tyra: Mode, ungdomsrevolt
Maja J: Mode Barbie, möbeldesign

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela