thesixties.blogg.se

60-tal. Det ska vi skriva om.

60-talets mode

Publicerad 2013-05-02 19:10:00 i Allmänt,


60-talet var vågat mode. Baddräkterna och bikinis var ett exempel på detta. De var i miniformat, ibland bara några remmar. Stilikoner på 60-talet var Twiggy och Jacqueline Kennedy. Minikjolen, kvinnliga dräkter och mods-stilen dominerade 60-talet. Kärnan i 60-talsmode var minimodet och rymdmodet.

Ungdomsmodet från 50-talet blomstrade på 60-talet
Modet på 60-talet kantas av den nya ungdomskulturen och ungdomsmode som började växa fram på 50-talet. Modet var väldigt uppdelat mellan åldrarna. Det glada 60-talet innebar mycket frihet att använda sin kreativitet i sin stil och vara provocerande. Och den globala samhället som också visade sig i klädstilen. Nu rök chaneldräkten från garderoben.

Början av 60-talet
Kennedylooken var kortärmade rundhalsade och nästan figurformade klänningar, knäkorta dubbelknäppta dräktjackor. Jacqueline Kennedys prydliga dräkter föll tonåringar och kvinnor för. Modet från 1964 till 1966 fokuserade sig på fyra delar av kroppen: mage, ben, armar och hals. Man visade ingen mage, mycket ben, smala ärmar och fattig halslinje.

I början av 60-talet användes mycket bleka, pudriga pasteller, som rosa, ljusblått, pistage, gult och turkos. I mitten av 60-talet gick man mer till abstrakta mönstren i starka färger och därefter gick man till grafisk op -mönstrat i svart och vitt. Vilket var väldigt populärt.

 Jacqueline Kennedy.
 

Jackor 60-talet
Kappor och jackor var en hit på 60-talet. Cape är en ärmlös kort, knälång eller lång mantel med eller utan krage,  och ibland med kapuschong var moderna mellan 1960-1962 och kom tillbaka sedan på nytt i slutet av 70-talet.

Håret
Under tidiga 60-talet var det modernt att håret på tjejer var högt. Högt eller uppsatt om man hade långt hår. Gärna tuppera håret med hårspraj. Det var inte heller ovanligt med att ha en tofs på huvudet och en massa volym. Stora lockar.
 

Männens mode på 60-talet
Hos männen var det kostymen som fortfarande gällde som herrkläder men snart blev den mer figurslimmad, detaljfattig och ganska könlös. Det vart i stället raka gabardinbyxor, raka långa jackor med dolda knappar, figurslimmad skjorta eller bomullspolo.

Runt år 1967 hade männen på sig figursvängda jackor i purpurfärgad sammet, och höga skjortkragar, manchester med dubbla volanger, benslanka sammetsbyxor och så halvlångt hår. Man kallade dem för "new romantics" och de var de som skulle börja med det gatumode som mycket senare skulle kallas för new age.

/Maja N

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela