thesixties.blogg.se

60-tal. Det ska vi skriva om.

Möbeldesign

Publicerad 2013-05-01 21:50:20 i Allmänt, Maja J,

1960. Då var stolarnas årtionde och i samband med kulturrevolutionen som pågick hade även designer världen över en chans att komma på något nytt. Plast och glasfiber upptäcktes och började användas frekvent inom möbelproduktion. Verner Panton skapade världens första plaststol som blev en succé. Det var enkelt att massproducera stolen vilket gjorde att den blev billig, den var kroppsformad och dessutom uppskattade man plasternas färgpotential. Då det tidigare varit gråa och beiga färger i hemmen ville man nu börja experimentera mer med färger och former. 
 
Tack vare svenska IKEA såg man inte längre möbler som något dyrt utan nu var det själv enkelt att köpa något innan. Då det tidigare var väldigt dyrt med möbler ärvde man ofta från släktingar men med IKEA var det nu möjligt att inreda. Man kunde till och med inreda om och köpa nya möbler efter några år då det var enkelt och billigt. Man fick äntligen börja vara kreativ även när det gäller sitt hem. 
 
60-talets möbler handlade alltså om att det skulle vara tåligt, estetiskt tilltalande och ergonomiskt för kroppen. Framförallt var det mesta billigt och tillgängligt vilket gjorde det möjligt för nytänkande.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela